Zdravje hrbtenice

Nazaj

Medvretenčne ploščice (s tujko – intervertebralni diskusi) se nahajajo med koščenimi telesi dveh sosednjih vretenc in sodijo med pomembnejše hrustančne strukture.

Zgrajene so iz zunanjega tršega, vezivnega, dela ter notranjega želatinoznega, poltekočega, jedra. Slednja služijo enakomernemu prenosu sil med sosednjimi vretenci, medvretenčne ploščice pa tako delujejo kot hrbtenični amortizatorji.

Gibanje v hrbtenici je ključnega pomena za ohranjanje zdravja hrbtenice, saj se medvretenčna ploščica podobno kot drugi sklepni hrustanci v telesu prehranjuje z difuzijo hranil iz sklepne tekočine.

Pri gibanju v hrbtenici se zaradi spreminjanja tlakov po površini medvretenčne ploščice iz nje iztiska in vsesava tekočina, v kateri so raztopljene hranilne in odpadne snovi.

Pri predklonu naraste tlak v sprednjem delu ploščice, v zadnjem delu pa pade; obratno je pri zaklonu nazaj (glej sliko). Princip je enak tudi pri ostalih gibih v hrbtenici.

Posledica dolgotrajnih obremenitev hrbtenice je lahko tudi premik poltekočega jedra medvretenčne ploščice v stran ter izbočenje ali celo izlitje želatinozne vsebine medvretenčne ploščice v okolico – v tem primeru gre za tako imenovano hernijo diska.

Izbočeni ali izliti del ploščice lahko pritisne na katerega od lokalnih živcev (glej sliko) oziroma na samo hrbtenjačo. Posledično se v predelu, ki ga pritisnjeni živec oživčuje, pojavi bolečina in drugi simptomi.

V primeru prizadetosti ishiadičnega živca, na primer, govorimo o išiasu. Gre za pogosto prizadeti živec, ki oživčuje velik del noge.

Bolečina, ki se ob tem pojavi, lahko sega od križa, preko ritnice in navzdol po zadnji strani noge proti stopalu, prizadet pa je lahko tudi občutek na koži ali celo funkcija noge.

V letu 2015 je bilo zaradi bolezni gibal izgubljenih preko 2 milijona koledarskih dni.

Več o vzrokih ter preprečevanju bolezni gibal na delovnem mestu lahko izveste tukaj.

Viri

Naprej