Bolečina v križu, okvare medvretenčne ploščice, išias

Hrbtenica je po dvajsetem letu starosti podvržena degenerativnim spremembam, na hitrost njene obrabe pa vplivajo tudi obremenitve, ki nastajajo pri delu ter izven njega.

Hrbtenico tvori steber koščenih vretenc, med katerimi se nahajajo medvretenčne ploščice. Slednje so vezivno-hrustančne strukture, ki imajo vlogo amortizerjev, in so posebej občutljive za procese obrabe.

Posledica dolgotrajnih obremenitev hrbtenice ali nepravilne drže, na primer pri sedenju ali premeščanju bremen, je lahko izbočenje ali izlitje vsebine medvretenčne ploščice – tako imenovana hernija diska.

Če izločeni del pritisne na katero od bljižnjih živčnih struktur, se v predelu, ki ga pritisnjeni živec oživčuje, pojavijo bolečine in drugi simptomi.

V primeru prizadetosti ishiadičnega živca govorimo o išiasu. Gre za pogosto prizadet živec, ki oživčuje velik del noge. Bolečina, ki se ob tem pojavi, lahko sega od križa, preko ritnice in navzdol po zadnji strani noge proti stopalu, prizadet pa je lahko tudi občutek na koži ali celo funkcija noge.