Stres, Tesnoba, Depresija

Stres je odgovor organizma na zunanje ali notranje dejavnike, ki zmotijo človekovo ravnovesje.

Ali ste vedeli:

Ocenjeni strošek britanskih delodajalcev zaradi stresa, anksioznosti in depresije je 1220 EUR na zaposlenega na leto. Od tega dobrih 30%  na račun absentizma (400 EUR), skoraj 60% na račun prezentizma (710 EUR) in nekaj manj kot 10% na račun fluktuacije zaposlenih (111 EUR)*.

Vir: Calculating the cost of work-related stress and psychosocial risks, European Risk Observatory Literature Review 2014

Oseba, izpostavljena stresu, je manj odločna in sprejema nepremišljene odločitve, kar pomembno slabša produktivnost in kakovost opravljenega dela.

Dolgotrajna izpostavljenost stresu je znan dejavnik tveganja za pojav ali poslabšanje bolezni srca in ožilja, od visokega krvnega tlaka in motenj srčnega ritma, do srčnega infarkta in možganske kapi.

Tesnoba je neprijetno čustvo, ki ga običajno spremljajo telesne in vedenjske spremembe, podobne odzivu na stres. Pojavlja se lahko nenadno ali postopoma, lahko je komaj zaznavna ali pa se kaže v obliki paničnih napadov.

Depresija sodi med najbolj pogoste duševne motnje, ki prizadanejo aktivno populacijo. O njej govorimo,

  • ko je posameznikovo razpoloženje več kot dva tedna vsak dan zelo negativno;
  • če se v tem času opazno zmanjšata njegovo zadovoljstvo in zanimanje za skoraj vse dejavnosti, ki so ga sicer zadovoljevale;
  • če je prisotna povečana utrudljivost in pomanjkanje energije.